چکیده مطالب
تهران شهری است که به دلیل جاذبههای گردشگری فراوانی که دارد، میتواند مقصد مناسبی برای بسیاری از علاقه مندان باشد. مکانهای دیدنی تهران از جاذبه های طبیعی گرفته تا بناهای تاریخی و موزهها هستند و هر علاقه مندی با هر نوعی از سلیقه قطعا از سفر به تهران لذت خواهد برد. در این مقاله قصد داریم یکی از زیبا ترن جاذبه های تاریخی در شهر تهران را برای شما بازگو کنیم. این جاذبه تاریخی موزه زمان است.
تهران شهری است که مورد توجه بسیاری از سلسلههای پادشاهی بوده است و به همین دلیل بناهای تاریخی بسیاری در گوشه ی این شهر به چشم میخورد. یکی از این بناهای تاریخی بسیار زیبا که امروزه به عنوان یک موزه مورد استفاده است، خانه حسین خداداد مربوط به دوره قاجاریه است. این خانه تاریخی فوقالعاده زیبا اکنون به عنوان موزه زمان مورد استفاده قرار میگیرد و بازدید از آن علاوه بر دیدن زیبایی های ساختمان قدیمی موزه، برای آشنایی با انواع ساعتها و ابزارآلات قدیمی که برای سنجش زمان مورد استفاده بوده است نیز توصیه میشود.
به هنگام سفر به تهران، حتما از پیش باید برای محل اقامت خود تدبیری بیاندیشید تا دچار دردسر نشوید. پیشنهاد ما به شما، برای راحتی هرچه بیشتر و در اختیار داشتن امکانات مناسب، اجاره آپارتمان مبله و یا اجاره سوئیت مبله با توجه به تعداد نفراتی که به همراه آنها قصد سفر به تهران را دارید، میباشد. شما میتوانید با توجه به مدت زمانی که قصد اقامت در تهران را دارید، اجاره ماهانه آپارتمان مبله، اجاره هفتگی آپارتمان مبله و یا اجاره روزانه آپارتمان مبله را انجام دهید و با خیالی آسوده در این شهر زیبا به گردش و تفریح بپردازید.
تاریخچه عمارت موزه زمان
خانه حسین خداداد که دو طبقه دارد و در زمان قاجار ساخته شده است، در زعفرانیه تهران واقع گردیده و پیشینه آن به زمان محمد شاه و ناصرالدین شاه بازمیگردد. ساختمان این موزه با زیربنایی در حدود ۷۰۰ متر مربع در باغی به مساحت ۵۰۰۰ متر مربع قرار دارد. در اسنادی که از زمان قاجار برجا مانده است، آورده شده است که حسین خداداد باغ محل احداث این ساختمان را در سال ۱۳۴۶ هجری شمسی خریداری کرده است. او ساختمانی از خشت و گل در آن ساخت که ۱۰ سال بعد با تغییراتی اساسی در اسکلت بنا و معماری درون بنا، به ساختمان فعلی تبدیل گشت. موزه زمان در سال ۱۳۷۸ در این بنا احداث شد و در سال ۱۳۸۲ نیز این بنا در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
معماری عمارت موزه زمان
در ساختمان این موزه از هنرهای معماری ایرانی مانند گچبری، کاشیکاری، مقرنس و گرهچینی استفاده شده است. نماهای بیرونی این بنا مانند سردرها، با استفاده از ترکیب هنرهای قدیمی ایرانی و معماری اروپایی تزئین شدهاند. چند تن از برترین طراحان در آن زمان بر روی تزئینات این بنا کار کردهاند که از جمله طراحان گچبریها میتوان به حاج عبدالکریم نوید تهرانی، استاد فرهاد یحییپور و حاج علی شیخی اشاره نمود.
در طبقه اول این بنا، اتاقی قرار دارد که به اتاق اصفهانیها شناخته میشود و با الهام از اتاق موسیقی کاخ عالیقاپو در اصفهان طراحی شده است. این اتاق با استفاده از هنر مینیاتور و تذهیب تزئین گشته و در تزئین سقف نیز از طرحهای خشتی با ترکیب ۹۹ درصدی مس و یک درصدی طلا، استفاده شده است. در قسمت محراب این اتاق نیز یک طراحی گچبری قرار گرفته است که نمادی از آفرینش است و آدم و حوا را به همراه هابیل و قابیل در باغ عدن نشان میدهد.
در موزه زمان چه خواهید دید؟
موزه زمان که به تماشاگه زمان نیز شناخته میشود، اولین موزه ابزار سنجش و نمایش زمان است که در ایران بنا گذاشته شده است. در این موزه تلاش شده است با به نمایش گذاشتن ابزارهای سنجش زمان از ابتداییترین اشکال آن تا اشکال مکانیکی فعلی، به اهمیت زمان در تاریخ زندگی بشر اشاره شود. هدف از اختصاص موزهای به این موضوع، بررسی مفهوم زمان، آشنایی با نگرش اقوام و ملل مختلف به زمان و بررسی سیر تحولات ابزارهای سنجش زمان از جمله صنعت ساخت ساعت میباشد. در این موزه انواع گوناگونی از ساعتها مربوط به دوره های مختلف به نمایش گذاشته شده اند.
آثار این مجموعه
در فضای بیرونی موزه، انواعی از ماکتهای ساعتهای آفتابی با پیشینهای در حدود ۳۰۰۰ سال پیش از میلاد، ساعت آبی، ساعت شنی و ساعت سوختی قرار گرفته است. یکی از ساعتهای آفتابی قدیمی که درون این موزه قرار دارد، ساعت آفتابی ناصرالدین شاه قاجار میباشد. درون ساختمان موزه نیز انواع مختلفی از ساعتهای مکانیکی، تقویم و برخی ابزار مرتبط با سنجش زمان به نمایش درآمده است.
در طبقه اول موزه، انواع ساعتهای رومیزی، دیواری و ایستاده مکانیکی وزنهای و کوکی به نمایش درآمده است. هر کدام از این ساعتها تزئینات زیبا و منحصر به فردی دارند که نشاندهنده اهمیت زیبایی ساعتها در گذشته است. ساعتهای به نمایش درآمده در این طبقه، ساعتهایی قدیمی از برخی کشورهای اروپایی مثل سوئیس، فرانسه، آلمان و انگلیس هستند که برخی از آنها مربوط به دورههای تاریخی مانند دوره ناپلئون سوم و لویی شانزدهم هستند.
کی از شاخصترین آثار موجود در این طبقه، ساعتی است مربوط به قرن ۱۹ میلادی ساخت کشور فرانسه که بدنهی آن پیکرهای از هومر، شاعر یونانی است. این ساعت رومیزی از برنز ساخته شده است و بدنه آن با استفاده از روش ارمولو آب طلا گرفته شده است. روش کار این ساعت از نوع کوکی و فنری است که باید هر ماه کوک شود، به این نوع از ساعت که نیاز به کوک هر ماهه دارد، ماه کوک گفته میشود. علاوهبر این ساعتها، اولین ساعت کارتزنی و ساعتی مخصوص کشتی نیز در این طبقه به چشم میخورد.
طبقه دوم موزه زمان
در طبقه دوم موزه زمان، ساعتهای مچی و جیبی مختلفی قرار گرفته است. برخی از این ساعتها متعلق به اشخاص مشهوری مانند پروفسور محمود حسابی و برخی افراد مشهور دوران ناصرالدین شاه قاجار میباشد. چند اثر از هوشنگ فروتن که با استفاده از ساعت کلاژ شدهاند نیز در این طبقه به نمایش درآمده است. در این طبقه ویترینی قرار دارد که انواعی از ابزارآلات مورد نیاز برای تعمیر ساعت مثل سمبه و سمبهدان، سوزن روغنزنی، چفت، چکش، فرچه، چاقو و آچار ساعتسازی در آن قرار گرفته است.
برخی ابزارآلات قدیمی که برای تنظیم تقویم مورد استفاده قرار میگرفتند نیز در این طبقه قرار دارند، از جمله این ابزارآلات میتوان از اسطرلاب و کره سماوی نام برد. علاوه بر انواع ساعتهای به نمایش درآمده در موزه زمان، انواعی از تقویم های مختلف از مناطق مختلف دنیا و ظرفهایی که برای سنجش زمان مورد استفاده بوده اند نیز قابل مشاهده هستند. در این موزه همچنین به معرفی برخی از سرشناسترین تقویم نویسان جهان پرداخته شده است.
رستوران موزه زمان
به هنگام ورود به محوطه موزه زمان و در سمت چپ شما، یک کافه رستوران قرار دارد که در باغ زیبای این عمارت با محیطی سرباز آمادهی پذیرایی از شما میباشد. شما میتوانید در این کافه رستوران به صرف قهوه یا چای و یا غذا بپردازید و از محیط زیبای محوطه موزه زمان با همراهان خود لذت ببرید.
چگونه به موزه زمان برویم؟
برای رفتن به موزه زمان، بهترین راه استفاده از خطوط اتوبوس تندرو یا بی آر تی خط راهآهن-تجریش است. کافی است که در ایستگاه زعفرانیه پیاده شوید تا با پنج دقیقه پیادهروی در خیابان زعفرانیه به این موزه برسید. اگر قصد استفاده از مترو را دارید، در ایستگاه تجریش واقع در خط ۱ پیاده شوید و با استفاده از همین بی آر تی ها و یا تاکسی به تقاطع خیابان زعفرانیه و خیابان ولیعصر بیایید تا با طی کردن همان مسیر، به موزه زمان دسترسی پیدا کنید. شما میتوانید در تمام ایام غیرتعطیل سال، در ساعات ۹ تا ۱۸:۳۰ از موزه زمان بازدید کنید.