چکیده مطلب
تهران، شهری است که بناهای تاریخی زیادی در آن قرار دارد. بازدید از این بناها برای علاقه مندان میتواند تجربه ای بسیار دلپذیر رقم بزند. اگر شما نیز به بازدید از بناهای تاریخی علاقه دارید، تهران شهر مناسبی برای سفر بعدی شماست. یکی از زیباترین جاذبه های گردشگری تاریخی در تهران برج طغرل است. اگر جاذبه های گردشگری دیگری مورد توجه شما هستند نیز تهران مقصد مناسبی برای شما است، زیرا در این شهر بزرگ انواع جاذبه های گردشگری برای سرگرمی و تفریح شما وجود دارد. به هنگام سفر به تهران، حتما لازم است که از قبل به محل اقامت خود بیاندیشید و برای آن تصمیمگیری کنید.
پیشنهاد ما به شما اجاره آپارتمان مبله میباشد، چون امکانات زیادی در اختیار شما قرار میدهد و راحتی آن نیز بسیار خوب است. اگر تعداد نفرات شما کم است و به امکانات یک آپارتمان نیازی ندارید، میتوانید اجاره سوئیت مبله را در نظر بگیرید. همانطور که گفته شد تهران شهری است با بناهای تاریخی و دیگر جاذبههای گردشگری که بازدید از همه آنها قطعا به زمان زیادی نیاز خواهد داشت، به همین دلیل لازم است ذکر کنیم که شما میتوانید به اجاره ماهانه آپارتمان مبله، اجاره هفتگی آپارتمان مبله و یا اجاره روزانه آپارتمان مبله بپردازید و به هر میزانی که میخواهید در تهران اقامت کنید. یکی از بناهای تاریخی بسیار زیبای شهر تهران که البته برای رفتن به آن باید از شهر فاصله زیادی بگیرید و به شهر ری بروید، برج طغرل است که قدمتی در حدود ۹۰۰ سال دارد.
آشنایی با برج طغرل
برج طغرل که در شهر ری واقع شده است، بنایی تاریخی است مربوط به قرن ۹ و دوره سلجوقیان. برج طغرل توسط فردی به نام محمد امین معمار باشی در حدود ۹۰۰ سال پیش ساخته شده است و بیانگر هنر در عصر حکومت سلجوقیان است. برخی از مورخان گمان میکنند که طغرل بیک سلجوقی، اولین پادشاه سلسله سلجوقیان در این برج به خاک سپرده شده است و دلیل نامگذاری این بنا به برج طغرل نیز همین مسئله است.
هرچند در این باره شک و شبهه بسیار است و مشخص نیست که پیکر مدفون در این بنا دقیقا متعلق به چه شخصیتی است اما برخی دیگر میگویند که خلیل سلطان، یکی از فرزندان تیمور لنگ در این بنا به خاک سپرده شده است، در حالی که عدهای دیگر معتقدند که خلیل سلطان به همراه همسرش در این بنا مدفون هستند. برخی دیگر نیز بر این باور هستند که فخرالدولهی دیلمی در این بنا به خاک سپرده شده است. لازم است بگوییم که در قسمت غربی این برج، استاد فرهنگ و ادبیات فارسی، میر سید محمد محیط طباطبایی به خاک سپرده شده است.
این بنا در سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. مساحت این برج برابر با ۴۸ متر مربع و ارتفاع آن ۲۰ متر میباشد. ساخت بنای این برج به شکل استوانه انجام گرفته است و با استفاده از خشت، آجر و ساروج ساخته شده است. ساروج مادهای است که از سفیده تخممرغ، پودر سنگ، پشم شتر و موی بز، آهک و خاکستر زغال ساخته شده است که باعث افزایش استحکام این برج شده است. گفته میشود که دلیل پا بر جا ماندن این برج در زلزلههای متعددی که آن منطقه را لرزانیده است نیز استفاده از ساروج در ساخت این بنا است.
بازسازی ها
برج طغرل یکبار در زمان سلطنت ناصرالدین شاه قاجار در سال ۱۳۰۱ مورد بازسازی قرار گرفت که در این بازسازی، گنبد منقش به کتیبه کوفی این برج برداشته شد. پس از آن برج رها شد و به حالت متروکه درآمد تا اینکه در سال ۱۳۷۷ مجددا مورد بازسازی قرار گرفت. یکی از موضوعاتی که علاقهمندان به حفظ و نگهداری بناهای تاریخی را بسیار نگران کرده است، وجود ترکهایی در برج است که ممکن است به دلیل عبور تونل مترو از زیر این بنا، در گذر زمان باعث تخریب این بنا شود.
معماری بنا
در دو سمت شمالی و جنوبی برج طغرل، دو در قرار دارد که میتوان از آنها به محوطه برج طغرل وارد شد. گذرگاه منتهی به برج طغرل در دو طرف گلکاری شده است و نمای بسیار زیبایی به این برج بخشیده است. برج طغرل را که از بالا نگاه کنید، متوجه خواهید شد که بدنه برج به شکل یک ستاره چند پر ساخته شده است. دو سردر با معماری طرح رازی به شکل قرینه روی دیواره برج بر روی نصفالنهار قرار دارد. لوح مرمری که بر سردر جنوبی برج نصب شده است، طی اولین بازسازی در سال ۱۳۰۱ هجری شمسی نصب شده است و بر روی آن توضیحاتی درباره تاریخچه و ساخت این بنا حک شده است. فضاهای تو خالی که در سردر مشاهده میشود به عنوان هواکش عمل کرده و مانع از رطوبت آجرها و خشتهای بنای برج میشود.
همچنین در ارتفاع هفت متری برج طغرل، درب چوبی به چشم میخورد که به نظر میرسد در گذشته برای دسترسی به بام برج و افروختن آتش بر بام مورد استفاده قرار میگرفته است. در بخش داخلی برج، روزنههایی وجود دارد که امروزه به لانه کبوتران تبدیل شده است و زمانی که به این محل میروید، صدای آنها و پروازشان بر فراز برج تجربهی بازدید از این برج را چندین برابر دلچسبتر میکند.
کاربریهای برج طغرل
به نظر میرسد که از این برج برای چند کاربرد استفاده میشده است که یکی از آنها این است که برج طغرل به نوعی یک ساعت آفتابی است و از تابش آفتاب بر کنگرههای آن میتوان ساعت را تشخیص داد. این بنا دارای ۲۴ کنگره است که با استفاده از آنها میشود ساعت را فهمید و در ادامه توضیح میدهیم که نحوه خواندن ساعت از روی این کنگرهها به چه شکلی است. یکی دیگر از کاربردهای این برج، استفاده از آن برای انعکاس صدا میباشد. اگر در مرکز برج بایستید، صدای شما منعکس شده و بلندتر از نقاط دیگر برج شنیده خواهد شد.
یکی دیگر از کاربردهای این برج در گذشته، استفاده از آن برای راهنمایی مسافرانی که در راه ابریشم از خراسان به ری میآمدند بوده است، به این شکل که در شب در بالای این برج بلند، آتشی روشن میشده است تا مسافران از راه دور آن را ببینند و بتوانند به سمت آن حرکت کنند.
نحوه تشخیص ساعت
همانطور که گفته شد، برج طغرل ۲۴ کنگره دارد که به شکلی طراحی و ساخته شدهاند که با طلوع آفتاب در شرق، کمکم یکی از کنگرهها روشن میشود. روشن شدن کنگره به این شکل است که با گذشت نیم ساعت از طلوع، نصف آن و پس از گذشت یک ساعت از طلوع، تمام کنگره روشن میشود. به این شکل با گذشت هر ساعت، یک کنگره دیگر نیز روشن میشود. این روال تا زمانی که خورشید به بیشترین ارتفاع خود رسیده و در نصفالنهار قرار گرفته است، ادامه پیدا میکند. در این زمان خورشید به طور دقیق در بالای سردر جنوبی قرار دارد.
چگونه به برج طغرل برویم؟
برای رفتن به برج طغرل، میتوانید از لوازم نقلیه عمومی و یا ماشین شخصی خود استفاده کنید. این برج در شهر ری واقع شده است و به سادگی با جستجوی نام آن در هر یک از نرمافزارهای موقعیتیاب، میتوانید با ماشین شخصی خودتان به این بنای زیبا بروید اما به طور کلی مسیر دسترسی به این برج از طریق بزرگراه امام علی تهران به سمت شهر ری میباشد. اگر قصد دارید که از مترو استفاده کنید، باید در ایستگاه شهر ری در خط ۱ از مترو پیاده شوید و با سوار شدن بر یک تاکسی و یا اتوبوس به برج طغرل بروید.