چکیده مطالب
شهر تهران جاذبه های گردشگری گوناگونی دارد. از جاذبه های طبیعی و خانه های تاریخی گرفته، تا موزه ها و بازارهای خرید که بازدید از همه آنها تجربه هایی متنوع و لذتبخش به همراه خواهد داشت. هر مسافری با هر نوعی از علاقهمندی ها، میتواند از سفر به تهران و بازدید از این جاذبه ها لذت ببرد. یکی از محلهایی که قطعا از بازدید آن لذت خواهید برد، بازار تجریش است. شما علاوه بر خرید کردن از این بازار، از یک بنای تاریخی نیز بازدید میکنید. این بازار زیباییهای بصری بسیاری دارد و بازدید از آن قطعا برای شما لذتبخش خواهد بود.
اگر قصد سفر به تهران را دارید، لازم است به شما بگوییم که با یک سفر کوتاه نمیتوانید از تمام جاذبه های این شهر بزرگ دیدن کنید. یکی از گزینه های شما برای اقامت به هنگام سفر به تهران، اجاره آپارتمان مبله و یا اجاره سوئیت مبله میباشد. شما میتوانید با توجه به مدتی که قصد اقامت در تهران را دارید به اجاره ماهانه آپارتمان مبله، اجاره هفتگی آپارتمان مبله و یا اجاره روزانه آپارتمان مبله بپردازید.
تاریخچه
بازار تجریش که نمونهای کوچک از بازار تهران است، در محله قدیمی تجریش، در کنار رود تجریش قرار دارد. در کنار این بازار قدیمی و زیبا، امامزاده صالح قرار گرفته است. در مورد قدمت این بازار نظرات گوناگونی وجود دارد که مشخص نیست کدام یک از آنها صحت دارد. در برخی از منابع ذکر شده است که قدمت این بازار به ۷۰ سال پیش برمیگردد اما برخی از قدیمیهای بازار میگویند که بازار تجریش ۱۵۰ سال قدمت دارد. با این حال، در بازار تجریش بناهای قدیمیتری وجود دارند که امکان دارد پیش از خود بازار ساخته شده باشند. یکی از این بناها، تکیه معروف بازار تجریش است که قدمت آن به ۲۲۰ سال پیش برمیگردد. در بازار تجریش که یک بازار سر پوشیده است و طولی بین ۳۰۰ تا ۷۰۰ متر دارد، بیش از ۴۰۰ حجره و مغازه قراردارد.
چگونه میتوان به این بازار رفت؟
بازار تجریش بسیار بزرگ است و از یک طرف به امامزاده صالح و تکیه معروف تجریش و از طرفی به میدان تجریش و در سو دیگر به میدان قدس دسترسی دارد. برای رفتن به بازار تجریش، راه های زیادی پیش روی شما قرار دارد. شما میتوانید با ماشین شخصی خود به این محل بروید، هرچند که این منطقه معمولا ترافیک سنگینی دارد و جای پارک نیز به سادگی پیدا نمیشود. همچنین میتوانید با استفاده از وسایل نقلیه عمومی به بازار تجریش بروید که گزینه ی مناسب تری است.
در اکثر نقاط تهران، تاکسیهایی به مقصد میدان تجریش وجود دارند که میتوانید به سادگی از این طریق به بازار دسترسی پیدا کنید. اگر میخواهید با استفاده از مترو به این بازار رنگارنگ و زیبا بروید، میتوانید در ایستگاه تجریش در خط ۱ پیاده شده و از ورودی بازار که درست در مقابل خروجی مترو قرار دارد به بازار وارد شوید. علاوهبر همهی این روشها، با استفاده از اتوبوس های تندرو یا بی آر تی خط راهآهن-تجریش نیز میتوانید به میدان تجریش رفته و به گشت و گذار در این بازار قدیمی بپردازید.
بازدید از این بازار زیبا و قدیمی
رنگ و لعاب مغازه های بازار تجریش به حدی توجه شما را به خود جلب خواهند کرد که ممکن است از معماری این بازار غافل شوید. تکیه مشهور و قدیمی تجریش امروزه به بخشی از بازار تبدیل شده است و میوه و ترهبار در آن به فروش میرسد. به یاد داشته باشید که به هنگام بازدید از بازار حتما به دیوارها و سقف که با کاشیکاری تزئین شده اند توجه کنید تا از دیدن زیبایی های آن بینصیب نمانید. برای اینکه زیبایی و حس قدیمی بودن بازار حفظ شود، در تابلوهایی که بر سردر مغازه ها نصب شدهاند نیز از کاشیکاری هایی به رنگ فیروزهای استفاده شده است و نامها نیز به خط نستعلیق نوشته شده اند.
شما میتوانید در بازار تجریش در کنار خرید میوه و ترهبار، گستره وسیعی از اجناس دیگر را نیز خریداری کنید؛ از جمله زیورآلات، تسبیح، صنایع دستی مانند ترمه یزد، ظروف سفالی، خاتمکاریها، ظروف میناکاری و مسی ساخت اصفهان، گلیم و جاجیم. آجیل و خشکبار، ادویه و ترشیجات نیز از دیگر محصولاتی هستند که میتوانید در بازار تجریش خریداری نمایید.
در تهران بیشتر محلهای تجاری، در شب تعطیل هستند اما بازار تجریش از این مراکز تجاری نیست و حتی در این وقت از شبانه روز فعالیت در آن بیشتر شده و به نحوی میتوان گفت زندگی شبانه در آن جریان دارد. بازدید از این بازار در شب لذت خاص خودش را دارد و بسیاری این زمان را برای بازدید از بازار تجریش بیشتر میپسندند. بازار تجریش به دلیل زیبایی خود بنا و رنگهای متنوعی که در آن به چشم میخورد و همچنین تکاپویی که دارد مورد توجه بسیاری از علاقه مندان به عکاسی است و عکسهای زیادی در این محل به ثبت میرسد.
در هنگام بازدید از این بازار چه کارهایی می توانیم بکنیم؟
از کارهایی که به هنگام بازدید از بازار تجریش میتوانید انجام دهید، صرف غذا در انواع رستورانها، سفرهخانه ها، کافه ها و … که در نزدیکی آن واقع شدهاند، میباشد. شما با هر نوع سلیقهای که داشته باشید، به سادگی میتوانید محلی برای صرف غذا در اطراف بازار تجریش پیدا کنید اما آشفروشیهای بازار تجریش بسیار مشهور هستند و یک بار آش و یا حلیم خوردن در بازار تجریش جزو کارهایی است که اگر به این بازار سر میزنید لازم است تجربهاش کنید. در این بازار چند نانوایی قدیمی نیز قرار دارد که انواعی از نانهای سنتی را پخت میکنند و میتوانید از آنها نان خریداری کنید.
تکیه تجریش
تکیه تجریش با قدمتی در حدود ۲۲۰ سال، در دوران قاجار ساخته شده و از قدیمیترین تکیه های شهر تهران است. تکیه تجریش در سال ۱۱۷۶ هجری شمسی ساخته شد و در سال ۱۳۸۳ در فهرست آثار ملی ثبت گردید. همانطور که گفتیم این تکیه اکنون به عنوان بازار میوه و ترهبار مورد استفاده است اما در ایام سوگواری ماه محرم این بازار جمع شده و از این تکیه به عنوان محلی برای اجرای تعزیه و انجام مراسم عزاداری استفاده میشود. تکیه مشهور تجریش، توسط یک بنای دو طبقه از چهار جهت احاطه شده است.
در سمت غربی این تکیه یک مغازهی چند دهنه بزرگ قرار دارد که ارتفاعش نیز بیشتر از سایر مغازه ها است، این بخش شاهنشین نام دارد. طبقه دوم ساختمانی که تکیه را در برگرفته است در ایام دیگر سال به عنوان واحدهای تجاری مورد استفاده است. ستونهایی که سقف این تکیه بر آنها استوار شده است، در گذشته چوبی بودند اما امروزه ستونهای فلزی جایگزین آنها شده است. مساحت محوطه میانی تکیه در حدود ۶۰۰ متر مربع میباشد.
مساجت
علاوه بر تکیه تجریش، مساجدی نیز در بازار تجریش قرار دارند. در گذشته مرسوم بوده است که در نزدیکی بازار، مسجد و مدرسه ساخته شود، به همین دلیل در بازار تجریش نیز سه مسجد قدیمی صاحبالزمان که در گذشته نامش خان بوده است، مسجد سیدالشهدا و مسجد اعظم قرار دارند. شما میتوانید از آنها نیز دیدن نمایید.
امامزاده صالح
در کنار یکی از ورودیهای بازار تجریش که در میدان تجریش قرار دارد، امامزاده صالح که از پسران امام موسی کاظم بوده است، قرار دارد. بر روی کتیبهای که در صحن امامزاده قرار دارد، نوشته شده است که این بنا در قرن هفتم و هشتم هجری قمری ساخته شده و در سال ۱۲۱۰ نیز توسط یکی از فرزندان فتحعلی شاه قاجار مرمت شده است. این بنا در سال ۱۳۵۱ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. کاشیکاریها و آینهکاریهای این بنا بسیار زیبا و دیدنی است. شما میتوانید به هنگام بازدید از بازار تجریش در این امامزاده نیز به زیارت بپردازید. تعداد کسانی که روزانه به زیارت امامزاده صالح میروند، ۳۰۰۰۰ نفر برآورد شده است.