چکیده مطلب
برای بازدید از تهران که شهری است با جاذبههای گردشگری بسیار، قطعا به اقامت بیش از یک روز نیاز دارید به همین دلیل میتوانید به اجاره آپارتمان مبله و یا اجاره سوئیت مبله برای ماندن و گشتن در تهران بیاندیشید. تهران پایتخت بسیاری از سلسله ها و پادشاهی ها بودهاست و به همین دلیل بسیاری از جاذبه های گردشگری این شهر، مکانهایی تاریخی با قدمت هایی بیش از ۴۰۰ سال هستند. تهران شهر بسیار بزرگی است با جاذبه های گردشگری فراوانی که گاهی فاصله های زیادی از یکدیگر دارند. کاخ گلستان یکی از مهم ترین جاذبه های تاریخی در این شهر است که در این مقاله قصد داریم همه چیز را در مورد این کاخ بیان کنیم.
برای اینکه بتوانید از این بناهای تاریخی و دیگر جاذبه های گردشگری دیدن کنید ممکن است نیاز باشد برای مدت زیادی در تهران بمانید، برای این کار میتوانید اجاره ماهانه آپارتمان مبله و یا اجاره هفتگی آپارتمان مبله را در نظر بگیرید. از جمله ی مکان های تاریخی بسیار زیبا و دیدنی تهران، مجموعه ی کاخ گلستان است که بخشهای مختلف آن در زمان های متفاوتی ساخته و تکمیل شدهاست. این مجموعه سالانه شاهد حضور تعداد زیادی گردشگر ایرانی و خارجی است که برای دیدن معماری زیبا و چشم نواز و همچنین بازدید از آثار تاریخی موجود در این مجموعه به کاخ گلستان می روند.
چطور به کاخ گلستان برویم؟
در مرکز شهر و در شلوغی تهران، در نزدیکی بازار تهران، در میدان ارگ، کاخ گلستان واقع شدهاست. دسترسی به این مجموعه تاریخی با استفاده از وسایل نقلیه عمومی بسیار ساده است و تنها کافی است شما سوار مترو شده و در ایستگاه ۱۵ خرداد و یا امام خمینی پیاده شوید تا با کمی پیادهروی در عرض چند دقیقه به کاخ گلستان برسید و گردش خود را در این مجموعهی بینظیر آغاز کنید. اگر امکان سوار شدن به مترو را نداشته باشید میتوانید با تاکسی و یا اتوبوس به چهار راه گلوبندک رفته و از آنجا با چند دقیقهای پیادهروی به کاخ گلستان برسید.
در طول تاریخ چه بر کاخ گلستان گذشته است؟
کار ساخت کاخ گلستان در زمان شاه عباس صفوی آغاز شد و تا زمان حکومت ناصرالدین شاه قاجار ساخت، تکمیل و تحولات در این بنا ادامه داشت. ناصرالدین شاه قاجار که اولین پادشاه ایرانی است که سفرهای متعددی به اروپا داشته است، با دیدن بناهای باشکوه ساخته شده در کشورهای اروپایی پس از بازگشت به ایران، تغییرات زیادی در این بنا اعمال کرد. هرچند که در دورهی سه پادشاه آخر سلسلهی قاجاریه (مظفرالدین شاه، محمدعلی شاه و احمد شاه)، تغییراتی در بنا و معماری مجموعهی کاخ گلستان ایجاد نشد اما این بنا شاهد اتفاقات تاریخی بسیار تاثیرگذاری از جمله انقلاب مشروطه و تبعات ناشی از آن بودهاست. پس از روی کار آمدن سلسلهی پهلوی، این بنا شاهد تاجگذاری رضا شاه پهلوی در سال ۱۳۰۵ هجری شمسی و همچنین تاجگذاری محمدرضا شاه پهلوی در سال ۱۳۴۶ بودهاست. همچنین در دوران این دو پادشاه، تغییراتی در بنای این مجموعه صورت گرفتهاست.
مجموعه ی کاخ گلستان شامل چه بخش هایی است؟
مجموعه ی کاخ گلستان شامل بخش های مختلفی است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت. این بخش ها هر کدام تالارها و یا عمارت هایی با معماری هایی زیبا و چشمنواز هستند که در حال حاضر به دلیل امکان بازدید عمومی، بخش هایی از آن به موزه تبدیل شدهاست. علاوه بر این بخش ها، فضای بین عمارت ها و ساختمان ها نیز با درختان سر به فلک کشیده و حوض ها و کاشیکاری های دیوارها نیز به اندازه خود بناها زیبا است.
بازدید از این بنای شکوهمند اگر قصد دیدن همهی بخش های آن را داشته باشید، تقریبا یک صبح تا بعدازظهر وقت لازم دارد. به همین دلیل بازدید از تهران به قصد گردشگری، نیازمند زمانی بیشتر از چند روز است اما با این حال شما میتوانید با اجاره روزانه آپارتمان مبله، در تهران برای چند روز اقامت کنید و از این بنا و دیگر جاذبه های گردشگری تهران دیدن نمایید.
ایوان تخت مرمر
ساخت این ایوان به دورهی کریمخان زند بازمیگردد و قدیمیترین بنای مجموعهی کاخ گلستان میباشد. ایوان تخت مرمر جایگاهی است که پادشاهان قاجار در آن مینشستند و طبقات مختلف مردم را در مواقع خاص در آن میدیدند یا به اصطلاح بار عام میدادند. تخت مرمر که مهمترین بخش این ایوان است و از زیبایی بینظیری برخوردار است. این تخت در سال ۱۱۸۵ هجری شمسی به دستور فتحعلی شاه از مرغوبترین سنگ مرمر معادن یزد در اصفهان حجاری شدهاست.
این تخت که به شکل سکویی دیوارهدار بلند در وسط ایوان قرار گرفته است بر اساس داستان تخت حضرت سلیمان که بر دوش دیوان و پریان قرار داشته، ساخته شدهاست. ارتفاع این تخت از کف حدود یک متر است و از ۶۵ قطعه مرمر کوچک و بزرگ ساخته شدهاست و از چهار طرف بر دوش ۳ دیو و ۶ فرشته یا انسان قرار دارد و همچنین دور تا دور تخت دارای کتیبه هایی با اشعاری از ملک الشعراء در مدح فتحعلی شاه و تخت مرمر میباشد.
خلوت کریمخانی
در گوشهی شمال غربی محوطه کاخ گلستان بنایی سر پوشیده و ستوندار به صورت یک ایوان سه دهنه وجود دارد. علت نامگذاری این بخش به خلوت کریمخانی یکی زمان ساخت آن و دیگری این است که آغا محمد قاجار دستور داد که استخوان های کریمخان زند از شیراز به تهران انتقال پیدا کند و زیر پله های این بنا که محل عبور و مرور روزانهی او بود دفن شوند. در دوران رضا شاه دستور داده شد که استخوان های کریمخان زند از این نقطه بیرون آورده و به قم انتقال داده شود و در مزاری لایق این پادشاه به خاک سپرده شود. در حال حاضر سنگ مزار ناصرالدین شاه و تخت فتحعلی شاه در این بنا قرار داده شدهاست.
عمارت شمس العماره
ناصرالدین شاه پس از سفر به اروپا و مشاهدهی بناهای مرتفع در آنجا، تصمیم گرفت که در پایتخت خود یک بنای مرتفع بسازد که بتواند از بالای آن منظرهای از شهر تهران داشته باشد. اینطور شد که شمس العماره پس از ساخته شدن، با ۵ طبقه به بلندترین ساختمان تهران در آن زمان تبدیل شد.
تالار برلیان
در دوران فتحعلی شاه به جای تالار برلیان، تالار بلور قرار داشت. در زمان ناصرالدین شاه تالار بلور که کهنه و فرسوده شده بود، تخریب شده و تالار برلیان به جای آن بنا شد که محل نگهداری هدایای پادشاهان غربی بود و در زمان حکومت سلسلهی پهلوی به محلی برای پذیرایی و برپایی مهمانی های رسمی دربار تبدیل شد.
عمارت بادگیر
عمارت بادگیر در زمان فتحعلی شاه در ضلع جنوبی کاخ گلستان ساخته شد و در زمان ناصرالدین شاه به شکل امروزی تغییر یافت. عمارت بادگیر علاوه بر گوشواره ها، بالاخانه ها و تالارهای زیبا، تالار بزرگی دارد که تماما با نقاشی، زرنگاری، آینهکاری، گچکاری، منبتکاری و مرمر پوشیده شدهاست و یکی از زیباترین تالارهای کاخ گلستان به حساب میآید.
عمارت الماس
این بنا نیز در زمان فتحعلی شاه ساخته و در زمان ناصرالدین شاه دچار تحولات شدهاست و شامل یک تالار بزرگ، اتاق های گوشواره، دهلیزها، بالاخانه ها و پستوهای متعددی است. این عمارت به دلیل آینه کاری هایش عمارت الماس نامیده شدهاست.
کاخ اختصاصی
در ضلع شمال غربی کاخ گلستان، پس از خلوت کریمخانی، کاخ اختصاصی واقع شدهاست که شامل ۵ تالار به نام های تالار موزه(تالار سلام)،تالار عاج، تالار آینه، تالار ظروف و تالار برلیان میشود. این تالارها به عنوان موزه مورد استفاده قرار میگیرند.
موزه های کاخ گلستان
موزه نگارخانه که توسط ناصرالدین شاه ساخته شدهاست، محلی برای نمایش پرده های نقاشی که عمدتا مربوط به دورهی قاجار هستند، میباشد و طبقه فوقانی آن تالار سلام است که موزهای از لوازم پادشاهان قاجار است. موزه مخصوص قسمتی از حوضخانه تالار سلام است و در آن نفیسترین آثار به جای مانده از دوران قاجار به نمایش گذاشته شدهاست. موزه حوضخانه تالار عاج که با الهام ناصرالدین شاه از بناهای اروپایی ساخته شدهاست، امروزه محلی برای نمایش گذاشتن مجموعه ای از تابلوها و بعضی هدایای پادشاهان اروپایی به دربار قاجار است. موزه عکسخانه در طبقه زیرین عمارت بادگیر واقع شدهاست و محل نمایش عکسهای گرفته شده در دورهی قاجار و همچنین لوازم عکاسی آن زمان است. موزه مردمشناسی یا قصر ابیض نیز به سبک بناهای اروپایی ساخته شدهاست و امروزه برای به نمایش گذاشتن لباسها و لوازم مورد استفاده اقوام ایرانی به کار میرود.